Tilla og ektemannen Otto Valstad var inspirert av friluftsskolene i Amerika, Tyskland, England og Sverige og undervisningen ved skolen var praktisk orientert og alltid ute. Målet var å bygge et skolehjem for gutter fra dårligstilte hjem i byen.
De første ti elevene på friluftsskolen var gutter, men allerede etter få år kom jentene. På 1920-tallet bodde 14 gutter på Vangen, det som i dag er Brusetkollen skole, mens opptil 36 jenter bodde på Brusetkollen, i dag Oslos Sanitietsforenings avdeling Tilla.
Etter åtte år som lærer ved skolen, måtte Tilla Valstad gi seg av hensyn til egen helse. Hun og ektemannen beholdt derimot engasjementet for skole, barn og det pedagogiske livet ut. Sammen med Arne og Hulda Garborg utgjorde de kjernen i et frodig kunster- og forfattermiljø her på Hvalstad i Asker. Hjemmet deres er i dag en del av samlingene på Asker museum, et åpent og aktivt museum i Kunstnerdalen ved siden av skolen.
Siden oppstarten i 1920 har det skjedd mange endringer og omorganiseringer. Opprinnelige Vangen skole har hatt navn som Valstads Friluftsskole Vangen, Kristiania Sanitetsforenings friluftsskole Brusetkollen og Brusetkollen Friluftsskole før den fikk det navnet den har i dag: Brusetkollen skole og ressurssenter.
I mange år ble skolen drevet som feriekoloni og friluftsskole for barn fra Oslo. I 1997/98 ble derimot ny skolebygning, tegnet av arkitekt Ingrid Ulven Gjørven, tatt i bruk og skolens begynte å ta den formen den har i dag.
Kilde: Asker museum
https://mia.no/askermuseum/brusetkollen-friluftsskole